AMPA CP Rafal Vell
Notícies, activitats, opinions... una comunicació més directa.

Elecció de la primera llengua

amparafalvell | 29 Octubre, 2004

A la prova pilot de modificació del model lingüístic a l'aprenentatge de la primera llengua que el Govern ha iniciat, consideren que els resultats, en quant a solicituts, justifiquen la seva implantació.
Voltros mateixos, però que només un 20% de pares hagi demanat més hores de castellà (81 de 400) no sé si justifica una mesura que els mateixos mestres no volen. S'haurà de posar un segon mestre dins l'aula per aquestes hores de castellà, i consideren que no és bo per a nins de 3 anys, ja que per ells la figura del mestre és molt "més" que una persona que ensenya. Bé, ells ho expliquen millor.
A més, econòmicament és justificable? No tenen ara mateix els doblers del segon semestre "retinguts" i les escoles estan aguantant amb el que tenen? No hi ha sovint queixes de places de mestres que no cubreixen? Com es queixen avui uns pares d'un alumne d'un Institut:


(20/10/04) www.diaridebalears.com/segona.shtml?2232+3+129133
El 53% dels pares opta pel català en el pla pilot del Govern a onze escoles
Amb la mesura 171 de 400 alumnes variaran el model lingüístic

J.J.S. Palma.
La majoria de pares que han sol·licitat una opció lingüística diferent a la dels col·legis on assisteixen els seus fills de 3 anys ha elegit més hores de català. En aplicació del pla pilot posat en marxa per la Conselleria d'Educació i Cultura perquè els pares puguin decidir sobre les hores de català i castellà per als seus fills, sense rebaixar mai el 50% establert per a la primera llengua pel Decret de Mínims, 171 alumnes variaran el model lingüístic dels seus centres docents sobre un total de 400 que podien acollir-se a la mesura.

La Conselleria d'Educació ha posat en marxa un pla pilot en onze centres docents, nou de Palma i dos d'Eivissa perquè els pares d'alumnes de tres anys puguin variar les hores de català i castellà per als seus fills, sempre amb el límit del 50% per al català. El director general d'Administració i Inspecció, Jaume Joan, ha explicat que «el primer avenç de dades ens indiquen que de 400 alumnes de 3 anys que podien variar les hores de català i castellà en el seu aprenentatge d'Infantil, 171, un 42'75%, han optat per això. La resta no ha sol·licitat canvis i seguirà el model lingüístic fixat pels seus col·legis. Dels que han demanat variació, 90 -un 52'6%- han escollit més hores de català i 81, més de castellà».

El director general indicà que «la divisió gairebé per la meitat entre els que volen més català i més castellà demostra que la mesura tenia raó d'ésser, i podem trobar pares castellanoparlants que demanen més català per als fills i pares catalanoparlants que demanen més castellà. No hi ha una relació directa entre l'idioma familiar i el que se sol·licita al col·legi».

Jaume Joan destaca que «als onze centres docents que apliquen el pla pilot volguérem incloure tot el ventall de possibilitats, públics i concertats, des dels quals practiquen la immersió lingüística en català fins als que donen català i castellà al 50%».

Finalment, Joan assenyalà que «algun d'aquests centres anticipen l'aprenentatge de l'anglès per als nins de 3 anys i crec que aquest és el model a seguir, el trilingüe, tal com ja es fa en col·legis del País Basc. Així, el Decret de Mínims hauria quedat obsolet, mentre que el model trilingüe respondria millor a les demandes. La introducció del model trilingüe suposaria una revisió del Decret de Mínims o, almenys, fer-ho més flexible».


Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Visites
Powered by LifeType - Hosting by BalearWeb - Disseny basat en BalearWeb